Povijest kluba

Šahovski klub Pula osnovan je 20. studenog 1949. godine od grupe entuzijasta i zaljubljenika u šahovsku igru.

Početak rada kluba

Prvi upravni odbor kluba sačinjavalji su: Šime Finderle (predsjednik), Luka Ivković (potpresjednik), prof.dr.ing. Vlaho Đaja, Juraj Franković (tajnik) i Dragutin Turina. Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i predstavnik šahovskog saveza Hrvatske dr. Zvonko Cebalo.
Klub je odmah započeo aktivnim radom pa je u prvih pet godina rada uspio organizirati 93 pojedinačna turnira, što kategornih, što mješovitih, klupskih i brzopoteznih. Uz sve to majstori Rabar, Nikolac i Bertok odigrali su bilo s igračima ŠK Pula ili građanstvom 21 simultanu produkciju od kojih su neke izazvale izuzetno zanimanje javnosti našeg grada i naše regije.

Upornim radom članova ŠK Pula tokom niza desetljeća prerastao je u najjači šahovski klub u Istri. Posebno smo ponosni na rad s najmlađima što je uvijek i bio prioritet našeg djelovanja. Dobar pedagoški rad i trud starijih doprinosio je da je skoro svaka generacija šahista dala istaknute pojedince.

Šahovski klub Pula u zadnjih petnaest godina doživljava pravu renesanu, naime od treće ligaša postaje prvoligaš u samo dvije godine i u svim konkurencijam postiže velike rezultate. Naši seniori nastupali su na prvoligaškim i kup natjecanjima gdje su ostvarili sljedeće plasmane: I šahovska liga 3. mjesto 1998, II šahovska liga 1.mjesto 2011 (druga ekipa), 2. mjesto 1996, ekipno brzopotezno prvenstvo Republike Hrvatske 2. mjesto 2001, Kup RH 2. mjesto 2002. i 3. mjesto 2003. godine.

Kralj i kraljica izrezbarenih drvenih šahovskih figura

Nenad Ferčec u pojedinačnoj konkurenciji osvaja drugo mjesto na prvenstvu RH za 2003 i 2004. godinu. Seniori nastupaju na svim brzopoteznim turnirima u Istri i redovito osvajaju 1. mjesta. Gore navedeni rezultati nisu ostali bez odjeka u našoj sredini tako da su seniori proglašeni za najbolju mušku ekipu županije 1998. godine i za najbolju mušku ekipu grada Pule u istoj godini.

Rad s mladima rezultirao je izvanrednim rezultatima u kadetskim i juniorskim kategorijama pa su tako naši mladi šahisti i šahistice ostvarili slijedeće plasmane : I šahovska liga juniori 3 . mjesto 1999., I šahovska liga juniori 2. mjesto 2000. ,Kup RH juniori 1. mjesto 2000, 3.mjesto 2004.,ekipno prvenstvo RH kadeti 2. mjesto 2001.,ekipno prvenstvo RH kadetkinje 1. mjesto 2002, 2003 i 2004. godine.

Nenad Ferčec postaje prvi Istarski Velemajstor 2007. godine.

U pojedinačnim konkurencijama postizali smo odlične rezultate od kojih treba istaknuti slijedeće igrače:

Potez bijelog skakača na drvenoj šahovskoj ploči

Na županijskim takmičenjima redovno osvajamo najviše pojedinačnih medalja.(za ilustraciju u 2003 i 2004. osvojili smo devet prvih mjesta od jedanaest). Stalni rad po školama daje nam nepresušno vrelo mladih šahista i omogućava nam da stalno dobivamo nove članove željne šahovskog znanja. Ovom prilikom posebno treba pohvaliti trenere naših nada koji ustrajnim radom s mladima ostvaruje vrijedne rezultate.

Šahovski klub Pula organizira niz domaćih šahovskih turnira

Šahovski klub Pula organizira niz domaćih šahovskih turnira: Memorijal Milan Kuzmanović, Božični i Novogodišnji brzopotezni turniri i posebno ističemo međunarodni šahovski turnir Pula Open koji je najjači i najmasovniji open u Hrvatskoj gdje se već godinama okupi između 200 i 360 igrača iz cijelog svijeta.
Vrijedni članovi našeg kluba već dvadesetak godina daju tehničku podršku HŠS-u za vrijeme odvijanja takmičenja prve i druge hrvatske lige te finalima kupa Hrvatske gdje se posebno ističu Nereo Butković, Denis Vretenar i Valter Valković. Treba ovdje napomenuti da je naš član Mladen Radošević obavljao dužnost pomoćnika direktora Europskog ekipnog prvenstva 1997. godine koje se održavalo upravo u Puli. GM Nenad Ferčec nastupio je prošle godine za Reprezentaciju Hrvatske na Europskom Veteranskom prvenstvu i osvojio srebrnu medalju.
Na istom natjecanju Valter Valković je obavljao dužnost direktora turnira, a međunarodni suci iz našeg kluba IA Sulejman Islamović i IA Kristian Valković obavljali su dužnost glavnog i zamjenika glavnog suca.

Godine 2018 kadeti našeg kluba postali su Ekipni Kadetski prvaci Republike Hrvatske

Godine 2018 kadeti našeg kluba postali su Ekipni Kadetski prvaci Republike Hrvatske, a 2019. godine ekipa Šahovskog kluba Pula osvojila je 2. mjesto na Brzopoteznom prvenstvu RH, i 2. mjesto u 1B ligi, i direktno izborila nastup slijedeće godine u 1A ligi koja čini 10 najboljih klubova u RH.
Danas Šahovski klub Pula sa svojim članovima nastupa u 1A ligi, 3 ligi Zapad, 1 juniorskoj ligi i 1 kadetskoj ligi .
Nažalost zbog pandemije Covid-19, skoro sva natjecanja su otkazana 2020. godine i prvoj polovici 2021.