Kup Republike Hrvatske

Kup RH

Ovogodišnji kup RH održan je u Vodicama od 18-22.05. Nakon mnogo godina ovo natjecanje se preselilo sa Malog Lošinja na novu lokaciju. Igralo se standardno kao i svake godine 6 kola po švicarskom sustavu. ŠK Pula je kao član 1A lige imao obvezu nastupiti na ovogodišnjem kupu. Sa popuštanjem mjera vezanih za Covid-19, polagano se vraćaju i turniri, pa su tako i naši članovi jedva dočekali odigrati napokon jedan turnir.

Predstavnici ŠK Pula

Klub su na kupu ove godine predstavljali GM Nenad Ferčec, IM Miroslav Žufić, FM Marko Rubil, IM Milan Franić, te naš talentirani junior 17-ogodišnji Niko Peruško. Na startnoj listi bili smo sedmi nositelji, a na kraju smo zauzeli šesto mjesto, pa možemo reći da smo imali uspješan nastup.

 

Ove godine odlučili smo pružiti priliku Perušku da odigra par jakih partija i stekne neophodno iskustvo, te ga ujedno tako i nagradili za dobar nastup na prvoj juniorskoj ligi di nas je njegova pobjeda u posljednjem kolu ostavila u prvoj ligi. Niko je odigrao 4 partije, te je ostvario jednu pobjedu, jedan remi i dva poraza, s tim da je u obje partije koje je izgubio odigrao jako dobro te je tek u konačnicama zabilježio poraze. Također debi za naš klub imao je i dugogodišnji prijatelj našeg kluba, a od ove godine službeno i član Marko Rubil. Marko je imao i čast biti i kapetan kluba na kupu, te je i osvojio najviše bodova od svih naših igrača. Pokazao je da će nam biti veliko pojačanje za 1A ligu.

 

Fečec je odigrao na prvoj ploči u skladu sa očekivanjima, Žufić je malo podbacio na drugoj ploči, dok je Franić još jednom potvrdio svoju kvalitetu pobjedivši u obje partije koje je odigrao.

Prva mjesta

Kup su ove godine osvojili šahisti iz GŠK Solin-Cemexa ( od milja “Mravi”). Oni su se ove godine pojačali sa najtalentiranijim hrvatskim igračem Leonom Livajićem, te ovim rezultatom najavili da se planiraju umješati sa Liburnijom i Zagrebom i za naslov prvaka Hrvatske najesen.

 

Drugo mjesto zauzeli su šahisti ŠK Zagreb, sa svega pola pojedična boda manje od pobjednika.

 

Treće mjesto pomalo iznenađujuće ali apsolutno zasluženo osvojili su šahisti iz ŠK Sveta Nedelja. Ovim rezultatom samo su nastavili uspješnu godinu jer su im nedavno i juniori postali ekipni prvaci hrvatske.

 

Četvrto mjesto zauzela je ŠK Liburnija, sa čime nikako ne može biti zadovoljna, jer njih predvodi uvjerljivo najbolji hrvatski igrač Ivan Šarić, te će sigurno na jesen pokušati u prvenstvu isprati gorak okus sa ovogodišnjeg kupa.

 

Link za rezultate i ostale detalje: Chess Results